Udgivet tor d. 20. feb 2020, kl. 10:50

Det er den københavnske designer Rasmus Rust Bergstrøm, som har syet den nye messehagel til Sankt Pauls, og det har ifølge Rasmus Bergstrøm været en ”spændende og interessant” opgave at få.

”Det er noget helt nyt og en udfordring. Resultatet vil blive bedømt af mange og i mange år,” fortæller Rasmus Bergstrøm, som i snart 20 år har designet tøj og kostumer.

”Jeg har talt med sognepræst Kathrine Lilleør om alt det praktiske og hvordan messehaglen skal fungere i kirkerummet i Sankt Pauls. Det skal passe til kirkens størrelse og kunne ses fra både forreste og bagerste række,” forklarer Rasmus Bergstrøm.

Den 42-årige designer kommer i Sankt Pauls, og er derfor godt bekendt med kirken og hvornår messehaglen bæres.

Søndag d. 1.3.2020 vil kirkens nye violette messehagel blive indviet ved en højmesse ved Kathrine Lilleør med flygelmatiné ved kirkens organist Frederik Magle. Matinéen starter kl. 10:00 og højmessen kl. 10:30.

FAKTA OM SANKT PAULS NYE MESSEHAGEL

Messehaglen består af tre lag stof:

  • Yderstof i bomulds-viskose brokade
  • Indlægsstof i hårdug med hestehår for at give messehaglen tyngde og den karakteristiske form
  • Inderstof i thaisilke

Båndet på messehaglen er lavet i metal

I alt er der brugt 12 meter stof og 22 meter bånd.

OM MESSEHAGLER OG DERES FUNKTION

Messehagler stammer helt tilbage fra oldkirkens tid og er som regel hvid, rød, grøn og violet, som er kirkens liturgiske farver.

Hvid var den første og i starten eneste liturgiske farve, knyttet til dåben og til påskens fest for Jesus opstandelse, som var den første kristne højtid. Senere kommer der flere højtider, nemlig pinse, jul, advent og så videre og omkring år 1200 opstiller pave Innocens III bestemte regler for anvendelse af farver i kirken og disse udbredes i de følgende århundrede i vesterlandske kirker.

Farverne på messehaglerne har følgende betydning:

Hvid/gylden er renhedens, lysets og glædens farve og festens farve

Rød er er åndens, ildens og blodets farve

Grøn er håbets og vækstens farve

Violet er bod og anger

Kategorier Nyheder